Pytanie ogólne o restrukturyzację

Czy kredyt preferencyjny z dopłatą ARiMR można objąć układem w restrukturyzacji gospodarstwa rolnego?

Autor: lukasz_gospodarz
Prowadzę gospodarstwo około 120 ha i od kilku miesięcy analizuję postępowanie o zatwierdzenie układu, bo największym problemem stały się raty kredytu preferencyjnego z dopłatą ARiMR. Bank twierdzi, że to finansowanie ma szczególne zasady, ale nie mam pewności, jak to wygląda w praktyce przy restrukturyzacji rolnika. Czy taki kredyt da się normalnie ująć w układzie, czy jest traktowany inaczej niż zwykły kredyt obrotowy? Interesuje mnie też, czy znaczenie ma to, że na dziś mam około 340 tys. zł pozostałego salda i opóźnienie przekroczyło już 60 dni. Czy ktoś przerabiał podobną sytuację jeszcze przed samym obwieszczeniem?

Głosy w dyskusji (2)

iwona76
Co do zasady taki kredyt można objąć układem, bo wierzytelność banku sama w sobie nie znika tylko dlatego, że kredyt jest preferencyjny i ma dopłatę ARiMR. Problem zwykle nie dotyczy samej możliwości wpisania go do układu, tylko tego, czy po zmianie warunków spłaty nie przepadną dopłaty albo czy bank nie uzna, że kredyt przestaje spełniać warunki preferencyjnego finansowania. W praktyce trzeba więc oddzielić dwie rzeczy: objęcie wierzytelności układem i utrzymanie preferencji wynikających z zasad ARiMR, bo to nie zawsze idzie razem. Masz już z banku albo od doradcy restrukturyzacyjnego informację, jak chcą potraktować dopłaty po zawarciu układu?
justyna_o_finansach
Co do zasady taki kredyt można objąć układem, bo w restrukturyzacji patrzy się na wierzytelność banku, a nie tylko na to, że jest to kredyt preferencyjny z dopłatą ARiMR. W praktyce problemem bywają warunki samej dopłaty i umowy z bankiem, bo przy zmianie harmonogramu albo warunków spłaty bank czasem podnosi kwestię utrzymania dopłat lub naruszenia zasad preferencji. Dlatego sam dług wobec banku da się zwykle ująć w układzie, ale trzeba osobno sprawdzić, czy po układzie nie przepadnie część preferencyjna związana z ARiMR. Masz już stanowisko banku na piśmie albo projekt propozycji układowych pod ten kredyt?