Restrukturyzacja gospodarstwa rolnego

Czy zaległy podatek rolny i podatek od nieruchomości wchodzą do układu w PZU gospodarstwa rolnego?

Autor: joanna_z_krakowa
Prowadzę gospodarstwo i jestem na etapie przygotowania postępowania o zatwierdzenie układu, a oprócz rat kredytów mam też zaległości wobec gminy z tytułu podatku rolnego i podatku od nieruchomości. Nie wiem, czy takie należności traktuje się tak samo jak inne długi powstałe przed otwarciem postępowania. Czy zaległy podatek rolny i podatek od nieruchomości wchodzą do układu w PZU gospodarstwa rolnego?

Głosy w dyskusji (5)

patrycja_o_firmie
Co do zasady tak, zaległy podatek rolny i podatek od nieruchomości, jeśli powstały przed dniem układowym, wchodzą do układu także w PZU gospodarstwa rolnego, bo są wierzytelnościami publicznoprawnymi objętymi układem, chyba że chodzi o należności wyłączone wprost z ustawy. Masz już ustalony dzień układowy i wiadomo, z jakiego okresu są te zaległości?
rafal_z_warsztatu — odpowiedź dla: patrycja_o_firmie
Też to tak rozumiem, ale kluczowe chyba będzie, czy gmina zgłosi te zaległości jako zwykłe wierzytelności objęte układem i czy nie ma tam żadnych zaległości już po dniu układowym. U Ciebie te podatki w całości powstały przed dniem układowym?
sebastian1988 — odpowiedź dla: patrycja_o_firmie
Też to przerabiałem przy gospodarstwie i u mnie zaległy rolny oraz od nieruchomości zostały wpisane do układu, jeśli były sprzed dnia układowego. Gmina normalnie zgłaszała wierzytelność, więc nie było tak, że te podatki stały całkiem obok reszty zobowiązań. Trzeba było tylko dobrze sprawdzić daty i czy nie ma tam jakichś bieżących należności, bo z tym już bywa inaczej. Masz już ustalony dzień układowy?
monika_pyta
Tak, co do zasady zaległy podatek rolny i podatek od nieruchomości jako należności publicznoprawne powstałe przed dniem otwarcia postępowania wchodzą do układu, a jeśli decyzja obejmuje także okres po otwarciu, to ta część jest dzielona proporcjonalnie. Masz te zaległości już w prawomocnych decyzjach/nakazach z gminy, czy sprawa jest jeszcze w toku?
milena_z_czestochowy
Tak, co do zasady zaległy podatek rolny i podatek od nieruchomości mogą wejść do układu w PZU, jeśli to są zaległości powstałe przed dniem otwarcia postępowania. Takie należności wobec gminy traktuje się jako wierzytelności pieniężne, więc nie są z góry wyłączone tylko dlatego, że mają charakter podatkowy. Osobna sprawa to raty i podatki, które powstaną już po otwarciu postępowania, bo te trzeba regulować na bieżąco. Czy w Twojej sprawie gmina ma już jakieś zabezpieczenie, np. hipotekę przymusową albo zastaw skarbowy?