Restrukturyzacja gospodarstwa rolnego

Czy dopłaty bezpośrednie za bieżący rok wchodzą do układu w PZU gospodarstwa rolnego?

Autor: aleksandra_po_ukladzie
Jestem po otwarciu postępowania o zatwierdzenie układu i czekam jeszcze na wypłatę dopłat bezpośrednich za ten rok. Zastanawiam się, jak to jest traktowane, jeśli sam wniosek o dopłaty był składany już przy zaległościach, ale pieniądze mają wpłynąć dopiero w trakcie postępowania. U mnie te środki są ważne na dalsze prowadzenie gospodarstwa, bo z nich zwykle opłacam część bieżących kosztów i rat sezonowych. Nie wiem, czy takie dopłaty są uznawane jako zwykły bieżący wpływ do gospodarstwa, czy mogą być jakoś powiązane ze starym zadłużeniem objętym układem. Czy ktoś miał taką sytuację? Jak to zostało potraktowane u was?

Głosy w dyskusji (2)

filip_od_sprzedazy
Co do zasady same dopłaty za bieżący rok nie są automatycznie „do podziału” tylko dlatego, że wpłyną już po otwarciu postępowania, ale dużo zależy od tego, jak nadzorca ujął dochody gospodarstwa i czy te środki są potrzebne do utrzymania bieżącej działalności. Masz już stanowisko nadzorcy albo zapis w propozycjach układowych, jak będą traktowane wpływy z dopłat?
remigiusz1979 — odpowiedź dla: filip_od_sprzedazy
Też bym to tak rozumiał, że sam wpływ dopłat w trakcie postępowania jeszcze nie przesądza, że od razu wchodzą do układu. Dużo się rozbija o to, jak nadzorca patrzy na te środki i czy są pokazane jako pieniądze potrzebne na normalne funkcjonowanie gospodarstwa. Jeśli z tych dopłat idą u Ciebie bieżące koszty i raty, to ma to znaczenie w praktyce. Masz już jakąś informację od nadzorcy albo doradcy, jak chcą to u Ciebie ująć?