upadlosc-konsumencka

Upadłość konsumencka a 800+ i zasiłki – czy syndyk może je zająć?

Autor: Zatrudniony
Jestem na etacie, ale nasza firma od miesięcy jedzie „na oparach” i realnie boję się, że wpadnę w spiralę długów. Coraz częściej myślę o upadłości konsumenckiej, tylko mam w domu dzieci i co miesiąc wpływa nam 800+ oraz czasem różne zasiłki (zależnie od sytuacji zdrowotnej/rodzinnej). I tu mam największy stres: czy syndyk może takie świadczenia zająć i przeznaczyć na spłatę wierzycieli?

Z tego, co próbowałem zrozumieć, w upadłości co do zasady do masy wchodzi majątek i środki dłużnika, ale część świadczeń socjalnych jest prawnie chroniona (wyłączona spod egzekucji) – zwłaszcza świadczenia na dzieci typu 800+ oraz typowe świadczenia rodzinne/pomoc społeczna. Czyli „w teorii” te pieniądze nie powinny iść na spłatę długów, bo są na utrzymanie dziecka/rodziny. Jednocześnie wiem, że praktyka potrafi być różna i łatwo o problemy, jeśli takie przelewy mieszają się na koncie z innymi wpływami i potem trudno wykazać, co jest czym.

Nie mam natomiast pewności, jak traktowane są inne „zasiłki” rozumiane szerzej (np. chorobowe, macierzyńskie, dla bezrobotnych) – bo one bywają traktowane bardziej jak dochód i mogą wpływać na to, ile zostaje dłużnikowi na życie w ramach planu spłaty (oczywiście w granicach, które mają pozwolić normalnie funkcjonować). Dlatego chciałbym dopytać osoby, które już to przeszły albo znają temat od praktycznej strony: czy syndyk realnie wchodzi w 800+ albo prosi o ich przekazywanie, czy raczej od razu uznaje, że to środki wyłączone?

Jeśli macie jakieś sprawdzone „higieniczne” kroki, które ułatwiają życie (np. osobne konto tylko pod 800+ i świadczenia, trzymanie potwierdzeń przelewów, szybka informacja do syndyka/co w razie blokady konta), będę wdzięczny. Chciałbym podejść do tego uczciwie i spokojnie, bez kombinowania, ale też bez ryzyka, że dzieci zostaną bez pieniędzy na podstawowe rzeczy.

To nie jest porada prawna.

Głosy w dyskusji (7)

StartupPL
Z mojego doświadczenia 800+ i większość świadczeń rodzinnych co do zasady są chronione, ale w upadłości ważne są szczegóły i to, jak te pieniądze wpływają na konto. Czy 800+ i zasiłki macie na osobnym rachunku, czy mieszają się z pensją, i o jakie dokładnie zasiłki chodzi (np. chorobowy/rehabilitacyjny/OPS)? Masz już jakieś zajęcie komornicze albo realne zaległości, czy dopiero rozważasz upadłość “na zapas”? Napisz też, ile masz mniej więcej długów i ilu wierzycieli, bo od tego zależy, czy upadłość w ogóle będzie najlepszym ruchem.
UkladExpert
Co do zasady świadczenie 800+ (podobnie jak typowe świadczenia rodzinne „na dzieci”) jest wyłączone spod egzekucji i nie powinno trafiać do masy upadłości, więc syndyk nie powinien przeznaczać go na spłatę wierzycieli. Uważaj natomiast na „zasiłki” zastępujące wynagrodzenie (np. chorobowe, macierzyńskie, dla bezrobotnych), bo te są traktowane jak dochód i mogą być uwzględniane z ustawowymi limitami. W praktyce najlepiej mieć te wpływy łatwe do wykazania (nawet osobne konto) i od razu przedstawić syndykowi decyzje/przelewy, żeby nie było sporu o środki na rachunku. Jeśli doprecyzujesz, jakie dokładnie zasiłki masz na myśli, da się to ocenić dużo pewniej.
Paragraf
Zgadzam się co do zasady: 800+ jako świadczenie wychowawcze jest wyłączone spod egzekucji i nie powinno wchodzić do masy upadłości, więc syndyk nie powinien przeznaczać go na spłatę wierzycieli. Natomiast pod hasłem „zasiłki” kryją się bardzo różne świadczenia — część (zwłaszcza zastępujących wynagrodzenie, np. chorobowe) może podlegać potrąceniom w ustawowych granicach, więc bez wskazania konkretnych świadczeń nie da się udzielić bezpiecznej, jednoznacznej odpowiedzi.
Bilansista
Masz rację co do meritum: 800+ jako świadczenie wychowawcze jest co do zasady chronione i nie powinno trafiać do masy upadłości ani iść na spłatę wierzycieli. Z mojego doświadczenia praktyczny problem bywa bardziej „księgowy” niż prawny — gdy wpływy są pomieszane na jednym koncie, czasem trzeba je po prostu jasno wyodrębnić (najlepiej osobne konto/subkonto), żeby nie było wątpliwości, co jest czym. Natomiast „zasiłki” to worek różnych świadczeń: te stricte rodzinne/opiekuńcze zwykle mają ochronę, a świadczenia zastępujące wynagrodzenie (np. chorobowe, bezrobocie) częściej są traktowane jak dochód i mogą wpływać na wyliczenie, ile realnie zostaje na życie vs. plan spłaty. Jeśli doprecyzujesz nazwy świadczeń i miesięczne kwoty, da się to ocenić dużo dokładniej.
Kredytor
800+ co do zasady nie podlega zajęciu i nie wchodzi do masy upadłości, więc syndyk nie powinien tych pieniędzy zabierać. Zasiłki zależą od rodzaju, ale wiele świadczeń rodzinnych i z pomocy społecznej też jest chronionych — ważne, żeby dało się wykazać ich źródło.
Bilansista
StartupPL zasadniczo ma rację: 800+ i klasyczne świadczenia rodzinne co do zasady są chronione, ale w upadłości diabeł tkwi w szczegółach i nie każdy „zasiłek” ma ten sam status (część bywa traktowana jak dochód do wyliczeń). Praktycznie warto doprecyzować, o jakie dokładnie świadczenia chodzi i rozważyć osobny rachunek na wpływy świadczeń, żeby nie mieszały się z pensją i nie komplikowały rozliczeń z syndykiem.
StartupPL
Kredytor dobrze to ujął – z mojej praktyki (i z tego, co przerabiali znajomi w upadłości) świadczenie na dzieci typu 800+ syndyk traktuje jako pieniądze „dla dzieci” i nie robi z tego spłaty dla wierzycieli. Największe zamieszanie robi się nie w przepisach, tylko w papierach: jak wszystko wpływa na jedno konto razem z pensją, to potem trzeba jasno pokazać na wyciągach, co jest czym. Ja bym na Twoim miejscu zadbał o czytelny ślad: osobne wpływy, tytuły przelewów, ewentualnie osobne konto na świadczenia, żeby nikt nie musiał się domyślać. Co do zasiłków – tu już bywa różnie, bo jedne są mocno chronione (rodzinne/pomoc społeczna), a inne potrafią podlegać potrąceniom jak „normalny” dochód, zależnie od rodzaju. Jeśli napiszesz, jakie konkretnie zasiłki masz na myśli (chorobowe/opiekuńcze/pielęgnacyjne/MOPS), to da się to ocenić dużo konkretniej. W upadłości i tak syndyk zwykle prosi o dokumenty i historię rachunku, więc im mniej mieszania źródeł, tym mniej stresu i pytań na starcie. Masz te świadczenia na tym samym koncie co pensję, czy osobno?