Restrukturyzacja firmy

Od kiedy trzeba dopisywać „w restrukturyzacji” przy nazwie firmy?

Autor: tomek_z_podlasia
Mam praktyczne pytanie, bo ostatnio spotkałem się z różnym podejściem u klientów i księgowych. Firma ma już obwieszczenie w KRZ dotyczące ustalenia dnia układowego, ale nie ma jeszcze jasności, czy od tego momentu trzeba wszędzie używać dopisku „w restrukturyzacji”, czy dopiero po formalnym otwarciu postępowania. Chodzi mi głównie o faktury, stopki mailowe, oferty, umowy i pisma do kontrahentów, bo nikt nie chce potem zarzutu, że coś było źle oznaczone. Z drugiej strony widziałem przypadki, gdzie sam wpis w KRZ ktoś traktował jak pełne otwarcie restrukturyzacji, a to chyba nie zawsze jest to samo. Jak to rozróżniacie w praktyce i od którego dnia bezpiecznie zaczynacie dopisywać ten zwrot przy nazwie firmy?

Głosy w dyskusji (3)

mateusz_z_gorzowa
Z mojego rozumienia wynika, że samo obwieszczenie w KRZ o ustaleniu dnia układowego nie zawsze oznacza jeszcze obowiązek dopisywania „w restrukturyzacji” przy nazwie firmy, bo kluczowe jest formalne otwarcie właściwego postępowania. W praktyce warto to dobrze rozdzielić, bo co innego przygotowania i obwieszczenie, a co innego etap, w którym firma faktycznie powinna oznaczać ten status na dokumentach i w korespondencji. Jest tu dość przystępnie opisane, od kiedy i gdzie taki dopisek stosować: Firma w restrukturyzacji - kiedy trzeba to oznaczyć. Ja bym przy fakturach i umowach trzymał się raczej formalnego momentu otwarcia postępowania, ale dobrze byłoby to jeszcze potwierdzić z doradcą restrukturyzacyjnym przy konkretnym trybie.
rafal_z_warsztatu
Z tego co ja kojarzę, sam wpis/obwieszczenie w KRZ o ustaleniu dnia układowego to jeszcze nie zawsze ten moment, od którego firma powinna dopisywać „w restrukturyzacji” do nazwy. Ten dodatek stosuje się raczej od formalnego otwarcia postępowania restrukturyzacyjnego, więc warto sprawdzić dokładnie, czego dotyczy obwieszczenie i jaka jest data postanowienia. W praktyce dałbym to potem wszędzie tam, gdzie idzie pełna nazwa firmy, czyli faktury, umowy, oferty, pisma i stopki mailowe, żeby kontrahent nie mógł zarzucić braku informacji.
dominika1987
Z tego co kojarzę, sam wpis/obwieszczenie w KRZ o ustaleniu dnia układowego nie zawsze oznacza jeszcze, że firma ma już formalnie działać pod nazwą z dopiskiem „w restrukturyzacji”. Ten dodatek stosuje się zasadniczo od otwarcia postępowania restrukturyzacyjnego, więc warto rozróżnić sam etap przygotowawczy albo obwieszczeniowy od faktycznego otwarcia. W praktyce po otwarciu dawałabym to wszędzie tam, gdzie pojawia się pełna firma: faktury, umowy, oferty, pisma, stopki mailowe, żeby kontrahenci nie mieli wątpliwości.