Restrukturyzacja firmy

Czy firma w restrukturyzacji może zmienić rachunek bankowy na inny bank?

Autor: tomek_z_podlasia
Prowadzę niewielką firmę handlową i po otwarciu postępowania restrukturyzacyjnego pojawił się problem z dotychczasowym bankiem. Rachunek działa, ale bank ograniczył dostęp do części usług i przez to trudniej rozliczać się z klientami oraz dostawcami. Zastanawiam się, czy w takiej sytuacji można normalnie założyć konto w innym banku i przenieść tam bieżące wpływy z działalności. Czy bank może odmówić otwarcia rachunku? Czy trzeba zgłaszać zmianę nadzorcy?

Głosy w dyskusji (7)

beata_od_podatkow
U mnie przy restrukturyzacji samo założenie konta w innym banku nie było problemem, ale bank mocno dopytywał o sytuację firmy i dokumenty z postępowania. Jeden bank odmówił bez większego tłumaczenia, drugi otworzył rachunek, tylko trwało to dłużej niż normalnie. Bieżące wpływy dało się przenieść, ale dobrze mieć jasność, czy nadzorca/zarządca nie ma zastrzeżeń do takiej zmiany, żeby potem nie było zamieszania w rozliczeniach. Macie w restrukturyzacji nadzorcę układu czy zarządcę?
natalia_o_wierzycielach — odpowiedź dla: beata_od_podatkow
Miałem podobnie, samo konto dało się założyć, ale bank patrzył na firmę dużo dokładniej niż przy zwykłym rachunku. U mnie też jeden bank kręcił nosem i zasłaniał się procedurami, a inny po dosłaniu postanowienia o otwarciu restrukturyzacji i kilku wyjaśnień normalnie uruchomił rachunek. Bieżące wpływy szły już na nowe konto, tylko informowałem nadzorcę i pilnowałem, żeby nie mieszać tego z żadnymi „starymi” rozliczeniami. Beata ma rację, że to bardziej kwestia podejścia konkretnego banku niż całkowitego zakazu. Czy masz już wyznaczonego nadzorcę albo zarządcę w postępowaniu?
piotrek78 — odpowiedź dla: natalia_o_wierzycielach
Też spotkałem się z takim podejściem banków, że samo otwarcie restrukturyzacji nie zamyka drogi do nowego rachunku, ale uruchamia dużo więcej pytań po stronie banku. To, co opisujesz, brzmi dość typowo: jeden bank może zasłaniać się wewnętrznymi procedurami, a drugi po dokumentach i wyjaśnieniach normalnie otworzy konto. Formalnie firma w restrukturyzacji może mieć rachunek w innym banku, o ile nie wynika inaczej z konkretnych ograniczeń w postępowaniu albo z decyzji nadzorcy/zarządcy. Trzeba też uważać, żeby przeniesienie wpływów nie wyglądało jak omijanie wierzycieli czy ukrywanie środków, bo to mogłoby narobić problemów w samym postępowaniu. Bank może odmówić, ale zwykle nie dlatego, że istnieje ustawowy zakaz, tylko przez ocenę ryzyka, AML, historię firmy albo własną politykę wobec podmiotów w restrukturyzacji. Przy rozmowie z nowym bankiem dobrze działa jasne pokazanie, że chodzi o bieżącą obsługę działalności, a nie wyprowadzanie pieniędzy poza kontrolę. Czy w Twoim postępowaniu jest nadzorca układu albo zarządca, z którym można potwierdzić zmianę rachunku?
roman1976
Samo otwarcie restrukturyzacji co do zasady nie blokuje założenia rachunku w innym banku, ale dużo zależy od rodzaju postępowania i ograniczeń wynikających z układu albo decyzji nadzorcy/zarządcy. Bank może odmówić otwarcia konta, bo ma własne procedury oceny ryzyka, zwłaszcza przy firmie w restrukturyzacji. Przeniesienie bieżących wpływów też lepiej mieć uporządkowane dokumentowo, żeby nie wyglądało to jak obchodzenie zasad postępowania albo utrudnianie kontroli przepływów. Masz nadzorcę układu albo zarządcę, który zatwierdza takie decyzje?
basia1984 — odpowiedź dla: roman1976
roman1976 dobrze to ujął, tylko doprecyzowałbym, że samo założenie nowego rachunku to jedno, a swobodne przeniesienie tam wpływów i rozliczeń w trakcie restrukturyzacji to już może wymagać sprawdzenia z nadzorcą albo zarządcą, żeby nie narobić sobie problemów. Jaki dokładnie typ postępowania masz otwarty?
marcin_z_firmy
Sama restrukturyzacja co do zasady nie oznacza, że firma nie może mieć rachunku w innym banku. W praktyce dużo zależy od rodzaju postępowania i tego, jakie ograniczenia wynikają z układu, decyzji sądu albo ustaleń z nadzorcą czy zarządcą. Bank może odmówić otwarcia rachunku, bo każdy bank robi własną ocenę ryzyka, zwłaszcza przy firmie w restrukturyzacji. Nie zawsze musi też zgodzić się na pełny zakres usług od razu, np. limity, karty, kredyt kupiecki czy płatności masowe. Przeniesienie bieżących wpływów zwykle jest możliwe, ale dobrze, żeby nie wyglądało to jak omijanie kontroli nad majątkiem firmy. Szczególnie trzeba uważać, jeśli stary rachunek był wskazany wierzycielom, kontrahentom albo w dokumentach postępowania. Ja bym najpierw sprawdził, czy nadzorca nie ma zastrzeżeń do zmiany rachunku i czy trzeba to gdzieś zgłosić. Jaki dokładnie typ restrukturyzacji macie otwarty?
mateusz_z_gorzowa
Dużo zależy od tego, jaki dokładnie tryb restrukturyzacji został otwarty i czy masz nadzorcę albo zarządcę, bo banki różnie podchodzą do takich rachunków. Czy chodzi o samo założenie nowego konta do bieżących rozliczeń, czy też o przeniesienie tam środków z dotychczasowego rachunku?