Restrukturyzacja firmy
Licytacja komornicza nieruchomości firmowej a restrukturyzacja - na co uważać przed rękojmią?
Autor: andrzej_ksiegowy
Mam klienta, który jest w trakcie układania planu restrukturyzacji, ale równolegle pojawiła się okazja zakupu małej nieruchomości z licytacji komorniczej pod działalność. Cena wywoławcza wygląda dobrze, tylko mam obawy, czy przy obecnej płynności firmy wpłata rękojmi i późniejsze terminy na dopłatę reszty nie zrobią więcej szkody niż pożytku. Zastanawiam się też, jak praktycznie sprawdzać ryzyka przed licytacją, zwłaszcza stan zajęcia, ewentualnych lokatorów, wpisy w księdze i to, czy po przybiciu nie pojawią się dodatkowe opóźnienia. W teorii wszystko jest opisane w obwieszczeniu, ale z doświadczenia wiem, że problem zaczyna się dopiero po wygranej, gdy trzeba szybko zebrać finansowanie i czekać na przysądzenie własności. Czy ktoś z praktyki widział sytuację, gdzie firma w restrukturyzacji sensownie weszła w taką licytację, czy raczej lepiej odpuścić, jeśli nie ma pełnej kwoty zabezpieczonej z góry?
Głosy w dyskusji (3)