Restrukturyzacja firmy

Jak realnie ustala się spłatę długów w układzie?

Autor: andrzej_ksiegowy
Prowadzę księgowość kilku małym firmom i coraz częściej właściciele pytają mnie, jak w praktyce wygląda spłata zadłużenia po przyjęciu układu. Teoretycznie brzmi to prosto, czyli wierzyciele godzą się na raty, karencję albo częściowe umorzenie, ale mam wątpliwości, co jest realne przy firmie, która nadal ledwo domyka bieżące koszty. Czy doradca restrukturyzacyjny zwykle opiera propozycje układowe głównie na aktualnym cash flow, czy bardziej na prognozach i majątku firmy? Zastanawia mnie też, czy w układzie można sensownie rozdzielić wierzycieli, np. inaczej potraktować bank, leasing i zwykłych dostawców. Chciałbym wiedzieć, na co patrzą wierzyciele, zanim zgodzą się na dłuższy harmonogram spłat albo redukcję długu, bo z rozmów z przedsiębiorcami wynika, że często mają co do tego zbyt optymistyczne wyobrażenia.

Głosy w dyskusji (2)

karol_z_nysy
Z mojego doświadczenia wynika, że sensowny układ nie powinien być liczony tylko od aktualnego salda na koncie, ale od realnej nadwyżki, jaka zostaje po kosztach bieżącej działalności i podatkach. Jeśli firma już teraz ledwo domyka miesiąc, to zbyt ambitne raty szybko kończą się problemem z wykonaniem układu, więc karencja albo redukcja części zobowiązań bywa bardziej realistyczna niż „ładny” harmonogram na papierze. Dobrze jest też sprawdzić, czy prognozy przychodów nie są zbyt optymistyczne, bo wierzyciele często wolą mniej, ale regularnie i wiarygodnie. Wrzucam do poczytania materiał, który dość przystępnie porządkuje temat: Restrukturyzacja zadłużenia - na czym polega spłata w układzie
filip_od_sprzedazy
Z mojego doświadczenia najważniejsze jest to, żeby propozycje układowe nie były robione “pod wierzycieli”, tylko pod realny cash flow firmy po opłaceniu bieżących kosztów. Doradca zwykle patrzy na aktualne wyniki, prognozy i to, czy biznes ma szansę generować nadwyżkę, bo same raty na papierze nic nie dadzą, jeśli firma od pierwszego miesiąca znowu będzie pod kreską. Karencja albo częściowe umorzenie bywają realne, ale raczej wtedy, gdy wierzyciele widzą, że alternatywą jest upadłość i odzyskaliby jeszcze mniej.