Restrukturyzacja firmy

Sprzedaż przez syndyka – na co patrzeć przed wpłatą wadium?

Autor: ewa_po_zmianach
Jestem w trakcie porządkowania spraw w firmie i rozważam zakup używanej maszyny z masy upadłości po jednym z kontrahentów, bo cena wygląda kusząco. Tylko mam wrażenie, że to nie jest „normalna aukcja”, tylko jakaś sprzedaż z ofertami albo z warunkami, których nie do końca rozumiem, a do tego chcą wadium. Co realnie powinnam sprawdzić zanim wpłacę wadium: czy są jakieś obciążenia na sprzęcie, jak potwierdzić stan prawny i czy syndyk w ogóle odpowiada za wady albo braki dokumentów? Zastanawia mnie też, na ile te terminy zapłaty i odbioru są sztywne oraz co jeśli po wpłacie okaże się, że nie da się obejrzeć sprzętu na miejscu albo dochodzą koszty demontażu/transportu większe niż zakładałam. W jakich sytuacjach Waszym zdaniem lepiej odpuścić, nawet jeśli oferta wygląda dobrze na papierze?

Głosy w dyskusji (3)

remigiusz1979
Przy sprzedaży przez syndyka kluczowe są warunki: czy to licytacja, konkurs ofert albo sprzedaż „z wolnej ręki”, czy rękojmia jest wyłączona i w jakich sytuacjach wadium przepada (oraz kiedy i jak jest zwracane). Zanim wpłacisz, spisz dokładnie dane maszyny (nr seryjny/tabliczka) i sprawdź, czy nie ma obciążeń typu leasing/zastaw (warto też poprosić syndyka o jasne oświadczenie co do praw do sprzętu i podstawy sprzedaży). Dobrze to porządkuje materiał Licytacje syndyka – co musisz wiedzieć? (Licytacje syndyka – co musisz wiedzieć?), bo pokazuje, że to często nie jest „normalna aukcja” i na czym można się potknąć. A syndyk dopuszcza oględziny i uruchomienie maszyny przed złożeniem oferty?
piotr_z_koszalina
Przed wpłatą wadium koniecznie przeczytaj całe warunki sprzedaży, bo u syndyka często nie chodzi o zwykłą licytację, tylko o pisemne oferty i sztywne zasady, a potem nie ma pola do negocjacji. Sprawdziłbym też, czy w opisie jest jasno napisane, jaki jest stan prawny maszyny, gdzie można zobaczyć dokumenty i czy syndyk sprzedaje ją bez rękojmi, bo to częste. Jak dokumentacja jest niepełna albo są niejasności co do obciążeń, to moim zdaniem lepiej odpuścić niż zamrozić wadium i potem walczyć z problemem.
tomek1978
Ja bym przed wpłatą wadium dokładnie przeczytał regulamin sprzedaży, bo u syndyka często to nie jest zwykła licytacja, tylko przetarg z konkretnymi warunkami i łatwo coś przeoczyć. Sprawdź przede wszystkim, jak jest opisany stan prawny maszyny, czy są dokumenty potwierdzające własność i czy syndyk sprzedaje ją bez obciążeń, a jak czegoś nie ma wprost napisane, to lepiej dopytać pisemnie. No i koniecznie obejrzyj sprzęt albo zleć oględziny, bo potem zwykle nie ma pola do reklamacji i „okazyjna cena” potrafi szybko przestać być okazją.