Restrukturyzacja firmy
Zastrzeżenie własności towaru u dostawcy a restrukturyzacja – czy mogą odebrać materiały z magazynu?
Autor: monika_przedsiebiorca
Prowadzę sp. z o.o. w branży stolarskiej (produkcja mebli na wymiar) i mam kłopot z dostawcą płyt i okuć, który w umowach ma klauzulę zastrzeżenia własności towaru do czasu zapłaty. Przez spadek zamówień i opóźnienia u klientów mam obecnie ok. 180 tys. zł zaległości wobec tego jednego dostawcy (2 faktury po terminie i jedna częściowo zapłacona). Dostawca straszy, że „przyjedzie po towar”, bo część materiału nadal leży u mnie w magazynie, a część została już pocięta i jest w trakcie realizacji zleceń. Jestem na etapie rozmów z doradcą restrukturyzacyjnym i rozważam postępowanie o zatwierdzenie układu, ale jeszcze nie ma żadnego obwieszczenia ani formalnego otwarcia. Nie wiem, czy w takiej sytuacji dostawca faktycznie może żądać wydania materiałów, jeśli są u mnie fizycznie, i czy ma znaczenie, że część została przetworzona. Jak takie roszczenia traktuje się w restrukturyzacji: czy to wchodzi do spisu wierzytelności jak zwykły dług, czy bardziej jako spór o własność rzeczy? Czy ktoś miał podobną sytuację i może napisać, jak to wygląda od strony praktycznej i formalnej?
Głosy w dyskusji (4)