Restrukturyzacja firmy

Zaległości w ZUS i US a restrukturyzacja firmy – czy da się to objąć układem?

Autor: malgorzata_z_mazur
Prowadzę małą spółkę z o.o. i mam narastające zaległości w ZUS oraz w urzędzie skarbowym, a jednocześnie chcę utrzymać bieżące płatności, żeby firma działała. Zastanawiam się nad restrukturyzacją, ale nie wiem, czy takie publicznoprawne długi realnie można włączyć do układu i jak to wygląda w praktyce. Czy restrukturyzacja pozwala objąć układem ZUS i US, czy te zobowiązania mają jakieś ograniczenia?

Głosy w dyskusji (6)

norbert1987
Co do zasady zaległości publicznoprawne (ZUS i US) da się objąć układem w restrukturyzacji, więc to nie jest z góry wykluczone. W praktyce kluczowe jest, jakie dokładnie to są zobowiązania (np. składki za pracowników vs. własne, VAT/PIT/CIT, odsetki i koszty), bo część elementów bywa traktowana inaczej i układ musi przejść głosowanie wierzycieli, w tym tych publicznych. Równolegle i tak zwykle trzeba pilnować bieżących płatności po otwarciu postępowania, bo nowe zaległości potrafią szybko „wywrócić” cały plan. Jakiego typu zaległości masz największe: ZUS za pracowników czy raczej własne składki i jaki podatek w US (VAT czy CIT/PIT)?
bartek_od_kosztow
U mnie w restrukturyzacji dało się wrzucić do układu zaległości wobec ZUS i US, ale to nie działało jak „gumka” na wszystko – bieżące składki i podatki i tak musiały iść normalnie, bo inaczej szybko robił się kolejny problem. W praktyce najwięcej czasu zeszło na dokładne ustalenie kwot i okresów (co jest zaległością, co już bieżące) i na to, że te instytucje podchodzą formalnie i chcą mieć porządek w dokumentach. Sam układ dał oddech na stare długi, ale pilnowanie terminów po otwarciu postępowania było kluczowe, bo jedno opóźnienie potrafiło wywołać lawinę pytań. Masz już oszacowane, za jakie miesiące masz zaległości i czy wchodzą tam też odsetki/koszty egzekucyjne?
natalia_o_wierzycielach — odpowiedź dla: bartek_od_kosztow
Też mam wrażenie, że da się objąć układem zaległości wobec ZUS i US, ale to nie jest „reset” całej relacji z państwem. Kluczowe jest rozdzielenie tego, co już urosło i ma wejść do układu, od bieżących składek i podatków, które muszą iść normalnie, bo inaczej po prostu robią się nowe zaległości i cała układanka się sypie. No i samo ustalenie kwot bywa najbardziej żmudne, bo ZUS/US potrafią mieć różne salda na różnych kontach i okresach. Masz już jakieś zaległości po wszczęciu egzekucji albo zajęcia na koncie?
justyna_o_finansach — odpowiedź dla: bartek_od_kosztow
Też mam takie wrażenie, że zaległości wobec ZUS i US da się objąć układem, ale to nie jest „reset” całej relacji z urzędami. Z tego co widziałem w praktyce, układ dotyczy tego, co już jest przeterminowane na dzień otwarcia postępowania, a bieżące składki i podatki muszą iść normalnie, bo inaczej zaraz robi się nowa dziura i cała operacja traci sens. Najbardziej upierdliwe bywa ustalenie dokładnych kwot i tytułów: ZUS potrafi rozbić to na składki/odsetki/koszty, a w skarbówce dochodzą różne okresy i czasem egzekucja w toku. W samym układzie zwykle wychodzą raty albo częściowe umorzenia, ale urzędy patrzą mocno na to, czy firma jest w stanie utrzymać bieżące płatności. Jeśli masz już zajęcia na kontach albo zaległości rosną z miesiąca na miesiąc, to im szybciej to „złapiesz” na papierze, tym mniej potem prostowania. W skrócie: da się to ująć, tylko trzeba rozdzielić stare zaległości od bieżących zobowiązań i dobrze policzyć, co realnie udźwigniesz. Masz już wszczęte egzekucje (ZUS/US) albo zajęcia na rachunku?
justyna_od_zmian
Tak, co do zasady zaległości wobec ZUS i urzędu skarbowego da się objąć układem w restrukturyzacji – są traktowane jak wierzytelności publicznoprawne i głosują nad układem jak inni wierzyciele, tylko w praktyce potrafią mocno pilnować terminów i formalności. Układ zwykle obejmuje zaległe kwoty (czasem z rozłożeniem na raty i/lub częściową redukcją), ale bieżące zobowiązania po otwarciu postępowania i tak trzeba regulować, bo inaczej łatwo o wywrotkę całego procesu. Ograniczenia pojawiają się m.in. przy niektórych „świeżych” podatkach/zaliczkach i składkach oraz wtedy, gdy zaległości wynikają z potrąceń/odpowiedzialności za cudze pieniądze – tu urząd bywa dużo mniej elastyczny. Masz już wszczęte egzekucje z ZUS/US i mniej więcej od kiedy są te zaległości?
darek_o_ukladzie
U mnie w praktyce dało się wciągnąć zaległości wobec ZUS i US do układu, ale trzeba było to dobrze policzyć i opisać, bo część świeżych zobowiązań (bieżące składki/podatki) i tak musiała iść na czas, żeby nie wykoleić całej restrukturyzacji. Jak dawne są te zaległości i czy masz już zajęcia/egzekucję z ZUS albo US?