Restrukturyzacja firmy

Gdzie faktycznie sprawdzać ogłoszenia syndyka przy upadłości kontrahenta?

Autor: agata_od_kadrow
Mam sytuację, że jeden z naszych większych kontrahentów chyba idzie w upadłość i próbuję ogarnąć, gdzie najszybciej i najpewniej sprawdzać ogłoszenia syndyka oraz obwieszczenia. Przekopuję internet i trafiłam na artykuł „Gdzie znaleźć ogłoszenia syndyka z postępowania upadłościowego?” (Gdzie znaleźć ogłoszenia syndyka z postępowania upadłościowego?), ale dalej mam mętlik, co jest „oficjalne”, a co tylko powielane po różnych stronach. Czy dobrze rozumiem, że najważniejsze są KRZ i MSiG, a reszta to raczej skróty albo kopie? Zależy mi też na ogłoszeniach sprzedaży majątku (przetargi, auta itp.) i na tym, jak to weryfikować, żeby nie trafić na jakieś dziwne ogłoszenie. Jak Wy to robicie w praktyce i czy da się ustawić jakieś sensowne powiadomienia po NIP/KRS?

Głosy w dyskusji (2)

slawomir_od_rozmow
U mnie najszybciej sprawdza się podejście „dwutorowe”: formalnie pilnuję KRZ i Monitora Sądowego i Gospodarczego, a równolegle weryfikuję komunikaty syndyka (zwłaszcza sprzedaż majątku) po sygnaturze sprawy i danych dłużnika, bo w sieci krąży sporo ogłoszeń „podsywających się” pod przetargi. Jak już znajdziesz obwieszczenie o upadłości, to dalej jest prościej: kluczowe są terminy i to, czy dane ogłoszenie faktycznie odsyła do postępowania, a nie tylko używa podobnej nazwy firmy. Artykuł, na który trafiłaś, dobrze to porządkuje i daje sensowny schemat weryfikacji, żeby nie przeoczyć zgłoszenia wierzytelności albo ważnego obwieszczenia.
beata_od_podatkow
U mnie w praktyce najszybciej i najpewniej sprawdza się KRZ i Monitor Sądowy i Gospodarczy, bo tam trafiają formalne obwieszczenia i łatwo zweryfikować, czy coś jest „oficjalne”, a nie przepisane z innych stron. Ten poradnik fajnie porządkuje temat i podpowiada też, jak potem namierzać ogłoszenia syndyka o sprzedaży (przetargi, ruchomości, wierzytelności) i na co patrzeć, żeby nie złapać się na nieaktualne informacje. Warto sobie od razu zrobić prostą checklistę: czy jest sygnatura, sąd, data obwieszczenia i dane syndyka — wtedy dużo szybciej odfiltrowuje się szum.