Restrukturyzacja firmy

Cross-default w umowach – czy jedna zaległość może mi wywrócić całe finansowanie?

Autor: norbert_oddzial
Prowadzę małą firmę i mam kilka finansowań równolegle (kredyt obrotowy, leasing i faktoring) i ostatnio zaczęło mi się robić ciasno z płynnością. Jedna większa faktura od kontrahenta się opóźnia i realnie grozi mi, że nie dopnę terminowo jednej raty albo limitu. W umowach przewija się zapis o „cross-default” i trochę mnie to przeraża, bo nie wiem, czy jedno potknięcie może uruchomić wypowiedzenie pozostałych umów naraz. Czy w praktyce banki/firmy leasingowe faktycznie korzystają z tego efektu domina, czy raczej jest to straszak na papierze? Co najlepiej zrobić zawczasu, żeby nie doprowadzić do pełnego defaultu (rozmowy o aneksie, standstill, jakieś zgody/waivery), zanim sytuacja wymknie się spod kontroli?

Głosy w dyskusji (3)

emilia_z_plocka
U mnie w firmie cross-default w praktyce najbardziej „straszy” wtedy, gdy w umowie jest zapis, że już samo opóźnienie lub naruszenie w innym finansowaniu daje podstawę do postawienia reszty w stan wymagalności, ale to zwykle zależy od progów (kwota, liczba dni) i tego, czy to realnie „event of default”. Ja bym na Twoim miejscu od razu zadzwoniła do leasingu/faktoringu/banku zanim rata się wysypie i poprosiła o krótkie odroczenie albo zmianę harmonogramu, bo często da się to dogadać, jeśli uprzedzisz i pokażesz, że masz wpływ na temat. No i warto dokładnie sprawdzić, czy cross-default jest automatyczny czy „uznaniowy” oraz czy dotyczy każdej zaległości, czy tylko „istotnej” – czasem to robi ogromną różnicę.
remigiusz1979
Dokładnie — cross-default potrafi zadziałać jak domino, ale w praktyce kluczowe są progi (dni opóźnienia/kwota), definicja „naruszenia” i to, czy jest przewidziany okres na naprawę (cure) zanim ruszą twardsze konsekwencje. Ja bym na Twoim miejscu szybko przejrzał umowy pod kątem tych zapisów i od razu pogadał z finansującymi, zanim zrobi się formalne zdarzenie naruszenia — fajnie jest to rozpisane tutaj: Cross-default w umowach – jak działa efekt domina w kryzysie. Masz w umowach wprost wpisane konkretne dni opóźnienia albo kwoty, od których to się uruchamia?
sebastian1988
U mnie też to wyglądało groźnie na papierze, ale dopiero w szczegółach wychodzi, czy to faktycznie może odpalić resztę umów: jakie są progi opóźnienia/kwotowe, co jest uznane za „default” i czy masz realny czas na naprawę zanim ktoś sięgnie po wypowiedzenie. Ja bym równolegle od razu zadzwonił do opiekuna w banku/leasingu/faktoringu i uprzedził o możliwym poślizgu, bo często da się dogadać aneks, przesunięcie terminu albo czasowe zmniejszenie obciążeń. I koniecznie sprawdź, czy cross-default działa automatycznie czy dopiero po formalnym wezwaniu — to robi ogromną różnicę w praktyce.