Restrukturyzacja firmy

KRZ: jak interpretować wynik po NIP/KRS i czego tam nie widać?

Autor: sebastian_z_fabryki
Cześć, przed podpisaniem większej umowy chciałem sprawdzić kontrahenta w Krajowym Rejestrze Zadłużonych i nie do końca wiem, co wyciągnąć z wyniku. Po wpisaniu NIP pojawia się informacja o postępowaniu, ale nie rozumiem czy to zawsze znaczy, że firma jest w restrukturyzacji albo upadłości, czy może chodzić o coś innego (np. jakieś obwieszczenie albo dawne sprawy). Z kolei po nazwie wyniki są różne, jakby kilka podobnych podmiotów i boję się, że pomylę firmę, a po KRS jest najczyściej, tylko nie zawsze go mam od razu. Czy brak wyniku w KRZ faktycznie daje jakąś pewność, czy to tylko znaczy, że w tym rejestrze akurat nic nie ma? I jeszcze jedno: czego KRZ w ogóle nie pokaże, jeśli chodzi o długi, spory lub ryzyko, które może wyjść dopiero po czasie?

Głosy w dyskusji (3)

malgorzata_z_elblaga
Też się na tym kiedyś „zacięłam” — wynik po NIP/KRS w KRZ nie zawsze oznacza od razu upadłość czy restrukturyzację, tylko może dotyczyć konkretnego postępowania albo obwieszczenia i trzeba wejść w szczegóły wpisu (sygnatura, sąd, etap), żeby zrozumieć, czego to dotyczy i czy jest aktualne. Po nazwie często wyskakują podobne podmioty, więc lepiej weryfikować po KRS/NIP i danymi z rejestrów typu KRS/CEIDG. Warto też pamiętać, że KRZ nie pokaże „zwykłych” długów handlowych czy sporów cywilnych, jeśli nie przerodziły się w formalne postępowanie, więc to tylko jeden element sprawdzenia kontrahenta przed umową.
damian_z_podkarpacia
Dokładnie — sam wynik po NIP/KRS w KRZ to często tylko sygnał, że pojawiło się jakieś konkretne postępowanie/obwieszczenie i dopiero po wejściu w szczegóły (sygnatura, sąd, data, etap) widać, czy to aktualna restrukturyzacja/upadłość, czy np. coś formalnego sprzed czasu. Przy wyszukiwaniu po nazwie wychodzą „podobne” podmioty, więc warto porównać KRS/NIP i adres, bo łatwo kliknąć nie tę firmę; fajnie jest to rozpisane tutaj: KRZ - jak sprawdzić firmę i co pokazuje rejestr. U Ciebie ten wpis po NIP ma świeżą datę i wskazuje etap postępowania?
beata_od_podatkow
Też mam takie wrażenie, że samo „trafienie” po NIP/KRS nie mówi jeszcze, czy firma faktycznie jest w upadłości albo restrukturyzacji — to bywa po prostu ślad po jakimś obwieszczeniu czy czynności w ramach postępowania. Kluczowe są szczegóły: sygnatura, sąd, data i aktualny etap, bo dopiero to pokazuje, czy sprawa jest bieżąca i czego dotyczy. A przy szukaniu po nazwie łatwo o kilka podobnych podmiotów, więc warto weryfikować po KRS/NIP i danych adresowych, bo inaczej można przypisać wynik nie tej firmie.