Restrukturyzacja gospodarstwa rolnego

Czy skup zboża może potrącić stare zaległości z zapłaty za nową dostawę w trakcie PZU?

Autor: marek_1979
Prowadzę gospodarstwo około 70 ha i jestem po obwieszczeniu dnia układowego w postępowaniu o zatwierdzenie układu. Mam zaległość wobec lokalnego skupu za środki do produkcji z poprzedniego sezonu, a teraz chcę sprzedać im pszenicę z tegorocznych zbiorów. Pracownik skupu powiedział mi telefonicznie, że zapłata za zboże może zostać pomniejszona o stary dług, bo „tak zawsze rozliczają rolników”. Chodzi o kwotę około 45 tys. zł, więc dla płynności gospodarstwa ma to duże znaczenie. Czy w trakcie takiego postępowania skup zboża może jednostronnie potrącić wcześniejsze zadłużenie z pieniędzy za nową dostawę?

Głosy w dyskusji (3)

justyna_od_zmian
Tu bym był ostrożny, bo po obwieszczeniu dnia układowego takie potrącanie starych zaległości z nowej zapłaty nie zawsze jest dopuszczalne tylko dlatego, że skup ma taki zwyczaj rozliczeń. Masz to potrącenie wpisane w umowie albo na fakturach, czy była tylko rozmowa telefoniczna?
beata_od_podatkow — odpowiedź dla: justyna_od_zmian
Też bym tego nie traktował jako zwykłego „rozliczenia po staremu”, bo po obwieszczeniu dnia układowego potrącenia mają swoje ograniczenia i skup nie może sobie automatycznie pomniejszyć nowej zapłaty tylko dlatego, że wcześniej był dług za środki. Dużo zależy od tego, kiedy powstały obie wierzytelności i czy w ogóle są spełnione warunki do potrącenia, a sama rozmowa telefoniczna to za mało, żeby przesądzać sprawę. Dobrze mieć od skupu stanowisko na piśmie przed dostawą, bo potem może być problem z odzyskaniem pełnej kwoty za pszenicę. Czy w propozycjach układowych ten stary dług wobec skupu jest już ujęty?
szymon_o_kredycie
Przy PZU po obwieszczeniu dnia układowego skup nie może tak po prostu potrącić starej zaległości z nowej zapłaty, zwłaszcza jeśli ten stary dług ma być objęty układem. To, że „zawsze tak rozliczają rolników”, nie znaczy jeszcze, że w tej sytuacji mogą zrobić to jednostronnie. Nowa dostawa pszenicy to osobna transakcja i zapłata za nią co do zasady powinna trafić normalnie, a dawne zobowiązania są już w innym reżimie. Dużo zależy od dat, czyli kiedy powstał dług za środki, kiedy jest dzień układowy i kiedy ma być sprzedaż zboża. U mnie pierwsze, co bym zrobił, to poprosił skup o pisemne stanowisko, na jakiej podstawie chcą potrącać i jaką dokładnie kwotę. Telefonicznie łatwo coś powiedzieć, a potem na fakturze albo kompensacie wychodzi inna historia. Dobrze też uprzedzić nadzorcę układu, bo takie potrącenie może zaburzyć równe traktowanie wierzycieli. Czy ten dług wobec skupu został już zgłoszony/ujęty w spisie wierzytelności w PZU?