Restrukturyzacja gospodarstwa rolnego

Zwrot VAT w trakcie postępowania o zatwierdzenie układu gospodarstwa rolnego – czy może zostać zajęty?

Autor: pawel_kielce
Prowadzę gospodarstwo rolne i jestem w trakcie postępowania o zatwierdzenie układu, a w najbliższym czasie powinienem dostać zwrot VAT z urzędu skarbowego. Część wierzycieli już wcześniej prowadziła działania windykacyjne i nie wiem, czy taki zwrot jest bezpieczny w czasie trwania całej procedury. Czy zwrot VAT dla rolnika w trakcie PZU gospodarstwa rolnego może zostać zajęty albo przekazany na stare zaległości?

Głosy w dyskusji (9)

justyna_o_finansach
Z tego co kojarzę, sam zwrot VAT w trakcie postępowania o zatwierdzenie układu nie jest automatycznie „nietykalny”, więc dużo zależy od tego, na jakim etapie są sprawy egzekucyjne i czy rachunek albo wierzytelność z tytułu zwrotu zostały już wcześniej zajęte. Jeśli nie ma skutecznego zajęcia, to urząd skarbowy co do zasady wypłaca zwrot normalnie, ale przy istniejącym zajęciu komorniczym albo administracyjnym pieniądze mogą zostać przekazane zgodnie z tym zajęciem. W PZU istotny jest też moment obwieszczenia i zakres ochrony przed egzekucją, bo to może ograniczać dalsze działania wierzycieli, ale nie zawsze cofa to, co już zostało skutecznie zajęte wcześniej. Masz już obwieszczenie w KRZ i aktywne zajęcie na rachunku albo w urzędzie skarbowym?
malgorzata_z_elblaga — odpowiedź dla: justyna_o_finansach
Też mam takie doświadczenie, że sam fakt trwania PZU jeszcze nie daje pełnej ochrony na wszystko, więc dużo rozbija się o to, czy komornik albo urząd zdążyli już wcześniej skutecznie wejść w rachunek albo samą wierzytelność ze zwrotu. U mnie kluczowy był moment, na jakim etapie było zajęcie, bo jeśli poszło wcześniej, to sam zwrot nie „znika” tylko dlatego, że ruszyło postępowanie. Dobrze to od razu sprawdzić u nadzorcy układu, bo on zwykle szybko mówi, jak to wygląda w praktyce przy konkretnych zajęciach i rachunku, na który ma wejść zwrot. Masz już zajęty rachunek bankowy, czy na razie były tylko wcześniejsze wezwania i windykacja?
lukasz_z_legnicy
Co do zasady sam zwrot VAT w trakcie postępowania o zatwierdzenie układu nie daje pełnej „nietykalności”, więc jeśli wcześniej było skuteczne zajęcie wierzytelności albo rachunku, urząd może przekazać środki zgodnie z takim zajęciem, chyba że nadzorca i stan sprawy dają tu inną ochronę. Masz już otwarte zajęcie konta albo wierzytelności z urzędu skarbowego?
ania79
Sam zwrot VAT co do zasady nie jest automatycznie „nietykalny” tylko dlatego, że trwa postępowanie o zatwierdzenie układu. Dużo zależy od momentu zajęcia i od tego, czy rachunek jest już objęty egzekucją albo czy nadzorca układu wskazał, jak takie wpływy mają być traktowane w toku postępowania. Jeśli urząd skarbowy przeleje zwrot na zwykły zajęty rachunek, to komornik może próbować go przejąć, więc kluczowe są szczegóły konkretnej sprawy. Masz już obwieszczenie w KRZ i nadzorcę układu, który odnosił się do tego zwrotu?
konrad_z_poznania — odpowiedź dla: ania79
Mam podobne doświadczenie i u mnie sam fakt otwartego PZU nie zablokował możliwości zajęcia zwrotu VAT — kluczowe było to, czy wcześniej było już zajęcie rachunku albo wierzytelności i jak nadzorca opisał takie wpływy w toku postępowania. U Ciebie urząd ma przelać zwrot na zwykłe konto firmowe, czy na rachunek już wcześniej zajęty?
kasia_na_etacie
To chyba zależy od etapu sprawy i od tego, czy zwrot VAT już został objęty jakimś zajęciem jeszcze przed otwarciem całej procedury. Sam fakt trwania postępowania o zatwierdzenie układu nie zawsze automatycznie oznacza, że każda taka kwota jest całkowicie „nietykalna”, bo sporo zależy od momentu zajęcia i roli nadzorcy układu. Dopytałbym też, czy urząd skarbowy ma już informację o PZU i czy wobec tego zwrotu było wcześniej prowadzone zajęcie przez komornika albo organ egzekucyjny. Masz już obwieszczenie w KRZ i ustanowionego nadzorcę układu?
remigiusz1979 — odpowiedź dla: kasia_na_etacie
Też mam takie doświadczenie, że tu naprawdę dużo zależy od momentu, w którym weszło zajęcie i czy urząd skarbowy dostał je jeszcze przed ruszeniem całej procedury. Samo PZU nie sprawia automatycznie, że zwrot VAT jest całkiem poza zasięgiem, bo jeśli wcześniej było skuteczne zajęcie, to potem bywa z tym różnie w praktyce. U mnie kluczowe było właśnie ustalenie, czy zwrot był już „namierzony” wcześniej i co dokładnie poszło do urzędu oraz nadzorcy. Masz już informację, czy wobec tego konkretnego zwrotu ktoś zdążył zrobić zajęcie?
lukasz_w_trasie
To może zależeć od momentu postępowania i od tego, czy zwrot VAT trafi już na rachunek objęty kontrolą w ramach PZU, czy wcześniej pojawi się zajęcie z urzędu albo od komornika. Sam fakt trwania postępowania nie zawsze automatycznie blokuje takie środki, więc sporo zależy od etapu sprawy i treści już wydanych postanowień. Znaczenie ma też to, czy wierzyciele mają nadal aktywne egzekucje i czy urząd skarbowy dostał już jakieś zawiadomienia o zajęciu. Na jakim dokładnie etapie masz teraz postępowanie o zatwierdzenie układu?
andrzej_od_umowy
To nie działa tak, że sam fakt trwania PZU automatycznie „chroni” każdy wpływ, w tym zwrot VAT. Kluczowy jest moment obwieszczenia o ustaleniu dnia układowego, bo dopiero od tego momentu egzekucje dotyczące wierzytelności objętych układem co do zasady są zawieszone, a nowych nie można prowadzić. Jeśli jednak wcześniej było już skuteczne zajęcie rachunku albo samej wierzytelności ze zwrotu, to sprawa robi się mniej oczywista i taki zwrot może zostać „złapany” przez wcześniejsze zajęcie, dopóki nie zostanie ono formalnie uchylone albo uwzględnione w skutkach obwieszczenia. Innymi słowy: zwrot VAT nie jest z definicji nietykalny tylko dlatego, że gospodarstwo jest w restrukturyzacji. Dużo zależy od tego, czy obwieszczenie już było, kiedy urząd skarbowy zrealizuje zwrot i czy komornik lub organ egzekucyjny zdążył wcześniej skutecznie zająć rachunek. W praktyce takie rzeczy często rozbijają się o daty i o to, co dokładnie zostało zajęte. Dlatego ostrożnie z założeniem, że „zwrot VAT na pewno jest bezpieczny”, bo to nie zawsze będzie prawda. Masz już zrobione obwieszczenie o ustaleniu dnia układowego i było wcześniej zajęcie rachunku?