Restrukturyzacja gospodarstwa rolnego

Czy faktury za nawozy i środki ochrony roślin po dniu układowym trzeba płacić na bieżąco w PZU gospodarstwa rolnego?

Autor: kasia_ogrodniczka
Jestem po obwieszczeniu o ustaleniu dnia układowego w gospodarstwie rolnym i próbuję ustalić, jak traktowane są nowe faktury od stałego dostawcy. Mam około 28 ha upraw i dostawca chce dalej wozić nawozy oraz środki ochrony, ale wcześniej zostało mi też około 18 tys. zł starych zaległości. Czy faktury wystawione już po dniu układowym w postępowaniu o zatwierdzenie układu trzeba regulować normalnie na bieżąco, czy one też mogą być objęte układem? Zastanawia mnie też, czy dostawca może uzależnić kolejne dostawy od spłaty tych starszych faktur jeszcze w trakcie trwania postępowania. Czy ktoś miał podobną sytuację przy restrukturyzacji gospodarstwa rolnego?

Głosy w dyskusji (5)

ola_z_rzeszowa
Tak, co do zasady faktury wystawione już po dniu układowym nie wchodzą do układu i trzeba je rozliczać normalnie na bieżąco, a te stare 18 tys. zł zostają osobno jako dług sprzed dnia układowego. U Ciebie dostawca dalej wystawia nowe faktury już po obwieszczeniu czy jeszcze jedzie na starym saldzie?
justyna_od_zmian
Z tego co kojarzę, po dniu układowym nowe zobowiązania zwykle idą już normalnym trybem i nie wchodzą do układu razem ze starym długiem. Stare 18 tys. zł to jedno, a nowe faktury za towar przywożony już po obwieszczeniu to raczej druga sprawa. Dużo też zależy od tego, czy dostawca dalej daje ci normalny termin płatności, czy wozi tylko pod bieżące rozliczenie. Jeśli bierzesz nawóz i środki dalej na fakturę, to on pewnie też chce mieć jasność, co jest „stare”, a co „nowe”. Czasem problem robi się wtedy, gdy dostawca próbuje mieszać nowe dostawy ze starym zadłużeniem i uzależnia jedno od drugiego. Dlatego dobrze byłoby mieć to rozdzielone czarno na białym, żeby potem nie było sporu, co podpada pod układ, a co już nie. Masz w układzie albo u nadzorcy opisane wprost, jak traktowane są zobowiązania powstałe po dniu układowym?
wojtek1977
Z tego co piszesz, kluczowe jest rozdzielenie starych zaległości sprzed dnia układowego od nowych dostaw po tej dacie. Te nowe faktury zazwyczaj idą już normalnym trybem, bo nie wpadają do układu razem ze starym długiem. Dopytałbym tylko, czy dostawca wystawia nowe faktury całkiem osobno i nie próbuje ich łączyć z tym wcześniejszym 18 tys. zaległości. Masz to już jakoś zapisane w ustaleniach z dostawcą?
patrycja_o_firmie
Z tego co wiem, faktury wystawione już po dniu układowym idą normalnym trybem i trzeba je płacić na bieżąco, bo układ obejmuje tylko długi powstałe przed dniem układowym. Te stare 18 tys. zł wobec dostawcy wchodzą osobno do układu, a nowe dostawy nawozów i środków ochrony to już nowe zobowiązania. Jeśli przestaniesz regulować te nowe faktury, to możesz sobie narobić problemu w całym postępowaniu. Masz to już potwierdzone u nadzorcy układu?
monika_pyta
Z tego co piszesz, kluczowe jest rozdzielenie starych zaległości od nowych dostaw po dniu układowym. Te wcześniejsze 18 tys. zł to co innego niż faktury wystawione już po obwieszczeniu, więc dostawca pewnie też patrzy, czy nowe będzie szło normalnym trybem. Jeśli dalej wozi towar, to raczej nie robi tego „pod układ”, tylko oczekuje bieżącej zapłaty za to, co przyjeżdża teraz. Dużo też zależy od tego, czy nie próbujecie mieszać starego salda z nowymi fakturami, bo wtedy często robi się nieporozumienie. Dobrze by było mieć jasno ustalone, że nowe dostawy są liczone oddzielnie od tego, co było przed dniem układowym. Sam dostawca może się zgodzić handlować dalej, ale zwykle chce mieć czysto rozpisane, co jest stare, a co nowe. Masz od nadzorcy albo od prawnika potwierdzone, jak u Ciebie traktowane są zobowiązania powstałe już po dniu układowym?