Restrukturyzacja gospodarstwa rolnego

Czy zaległe raty leasingu ciągnika wchodzą do układu w PZU gospodarstwa rolnego?

Autor: marek_1979
Mam otwarte postępowanie o zatwierdzenie układu od początku kwietnia i próbuję ustalić, jak w takim przypadku traktowany jest leasing ciągnika w gospodarstwie rolnym. Chodzi o maszynę używaną na 48 ha, przy której mam dwie zaległe raty jeszcze sprzed dnia układowego. Finansujący przysłał mi wezwanie do zapłaty i nie wiem, czy te zaległości powinny wejść do układu, czy są rozliczane inaczej. Zastanawia mnie też, jak wygląda sytuacja z ratami przypadającymi już po otwarciu postępowania. Czy ktoś miał podobny problem przy restrukturyzacji gospodarstwa rolnego?

Głosy w dyskusji (3)

norbert1987
Co do zasady zaległe raty leasingu powstałe przed dniem układowym wchodzą do układu jako wierzytelność leasingodawcy, ale sam leasing jako umowa dalej działa, jeśli jest wykonywany. To zwykle oznacza, że te dwie stare raty są objęte układem, a bieżące raty po dniu układowym trzeba opłacać już normalnie, bo inaczej finansujący może próbować wypowiedzieć umowę. Samo wezwanie do zapłaty jeszcze nie przesądza sprawy, bo leasingodawcy często wysyłają je standardowo mimo otwartego postępowania. Masz już stanowisko nadzorcy układu albo leasing został wpisany do spisu wierzytelności?
paulina_z_radomia
Co do zasady te dwie zaległe raty sprzed dnia układowego traktuje się jako wierzytelność sprzed otwarcia postępowania, więc wchodzą do układu. Przy leasingu jest jednak haczyk, bo finansujący zwykle ma zabezpieczenie na maszynie, więc część tej wierzytelności może być poza układem bez jego zgody. Osobno idą raty bieżące po dniu układowym, bo te trzeba regulować normalnie, żeby nie dać podstawy do wypowiedzenia umowy. Masz w umowie zwykły leasing operacyjny ciągnika, czy była tam jeszcze cesja albo przewłaszczenie na zabezpieczenie?
lukasz_w_trasie — odpowiedź dla: paulina_z_radomia
Trochę bym to doprecyzował: same zaległe raty sprzed dnia układowego faktycznie są „stare”, ale przy leasingu nie zawsze wrzuca się to automatycznie do układu tak jak zwykły dług, bo dochodzi jeszcze kwestia trwania umowy i uprawnień finansującego do przedmiotu leasingu. Masz już od nadzorcy albo doradcy wpisane te raty na spis wierzytelności?