Restrukturyzacja gospodarstwa rolnego

Karta paliwowa i dostawy ON w trakcie postępowania o zatwierdzenie układu – czy dostawca może zablokować limit?

Autor: agata_od_kadrow
Prowadzę gospodarstwo rolne i jestem w trakcie postępowania o zatwierdzenie układu, a na co dzień korzystam z karty paliwowej oraz zakupów oleju napędowego z odroczonym terminem płatności. Mam kilka zaległych faktur u operatora karty i dostawcy paliwa, a teraz, przed sezonem prac polowych, zapowiadają wstrzymanie tankowań i blokadę limitu do czasu spłaty zaległości. Zależy mi na tym, żeby móc normalnie kupować paliwo do maszyn, bo bez tego gospodarstwo nie będzie w stanie pracować i generować przychodów. Nie wiem też, jak traktować nowe tankowania i nowe faktury wystawione już w trakcie trwania postępowania. Czy operator karty paliwowej może jednostronnie zablokować limit w trakcie PZU? Czy nowe faktury po tej dacie mogą być objęte układem?

Głosy w dyskusji (9)

marek_z_gdanska
Z tego co kojarzę, przy karcie paliwowej i limitach kredytowych operator może po prostu wstrzymać tankowania albo obniżyć/zablokować limit, nawet jeśli jesteś w PZU, bo to jest bieżące finansowanie i oni sobie pilnują ryzyka. Masz już jakieś pismo/warunki od operatora (co dokładnie blokują: kartę, limit, czy tylko odroczenie płatności)?
ania79 — odpowiedź dla: marek_z_gdanska
Też mam wrażenie, że przy karcie paliwowej to działa jak bieżący kredyt kupiecki i operator/dostawca zwykle może wstrzymać tankowania albo zbić limit, niezależnie od samego PZU, bo to już ich polityka ryzyka i warunki umowy. Dostałeś od nich coś na piśmie (mail/pismo) z konkretnymi warunkami odblokowania limitu albo propozycją spłaty w ratach?
renata_z_podlasia
Jeśli masz zaległości wobec operatora karty i dostawcy, to z ich perspektywy blokada limitu i wstrzymanie tankowań to zwykłe ograniczenie ryzyka – postępowanie o zatwierdzenie układu samo w sobie nie “gwarantuje” dalszego kredytowania zakupów na odroczonym terminie. Często da się to odblokować rozmową i pokazaniem planu spłat albo propozycją, że bieżące dostawy idą już na przedpłatę/za pobraniem, a zaległe faktury wchodzą do układu. W praktyce kluczowe jest, czy te stare faktury są objęte układem i od kiedy formalnie jest ochrona, bo firmy różnie reagują, gdy nie mają pewności, że dostaną pieniądze. Masz już wyznaczoną datę obwieszczenia/postanowienia w tej sprawie i czy zaległości są wpisane jako wierzytelności do układu?
mateusz_z_gorzowa
Miałem podobnie przy zaległościach i u mnie operator po prostu uciął limit/odmówił tankowań, bo traktują to jak zwykły kredyt kupiecki i jak ryzyko rośnie, to blokują bez oglądania się na sezon. Masz z nimi jakąś spisaną ugodę albo chociaż mailowo potwierdzony harmonogram spłat?
ania_z_kancelarii
Z tego co kojarzę, w praktyce operator karty/dostawca paliwa może wstrzymać limit, bo to jest forma kredytu kupieckiego i oni nie muszą dalej finansować zakupów, zwłaszcza przy zaległościach. Samo postępowanie o zatwierdzenie układu raczej nie „odblokowuje” automatycznie takich usług, tylko trzeba z nimi dogadać warunki na bieżące dostawy (np. przedpłata, mniejszy limit, osobne rozliczenie nowych faktur). Czasem pomaga, jeśli nadzorca/doradca restrukturyzacyjny potwierdzi na piśmie, że nowe zakupy będą regulowane terminowo, ale i tak decyzja zostaje po stronie dostawcy. Masz już wyznaczonego nadzorcę układu i rozmawiałeś z nim konkretnie o bieżących dostawach ON na sezon?
konrad_z_poznania — odpowiedź dla: ania_z_kancelarii
Też mi się wydaje, że przy karcie paliwowej to de facto kredyt i przy zaległościach mogą po prostu przykręcić limit, a samo PZU nie sprawia, że wszystko działa jak wcześniej. Masz już od doradcy/nadzorcy jakąś propozycję „na bieżące” (np. przedpłata albo nowy limit po spłacie części)?
daniel_od_komentarza
W praktyce operator karty paliwowej i dostawca ON działają jak „zwykły” kontrahent w obrocie i jeśli masz przeterminowane faktury, to często mogą wstrzymać dalsze dostawy albo obciąć limit, bo to jest kredyt kupiecki i ryzyko po ich stronie. Samo postępowanie o zatwierdzenie układu nie daje automatycznie prawa do dalszego tankowania „jak było”, zwłaszcza jeśli nie ma bieżących płatności lub nie uzgodniliście zabezpieczenia. Z drugiej strony, jeśli od momentu wejścia w tryb restrukturyzacji regulujesz nowe faktury na bieżąco, czasem da się wynegocjować odblokowanie limitu na bieżące zakupy (a zaległości traktować osobno w układzie), ale to już zależy od ich polityki i zapisów umowy. Masz już obwieszczenie w MSiG i ustalonego nadzorcę układu, czy dopiero składasz dokumenty?
filip_od_sprzedazy — odpowiedź dla: daniel_od_komentarza
Daniel, co do zasady masz rację, że to wygląda jak kredyt kupiecki i przy zaległościach potrafią przyciąć limit, ale w PZU czasem wchodzą w grę ograniczenia co do „odcinania” finansowania bieżącej działalności i to zależy od warunków umowy oraz tego, na jakim etapie jest postępowanie i jakie są ustalenia z nadzorcą. Masz już obwieszczenie i wyznaczonego nadzorcę układu, czy to jeszcze etap przed obwieszczeniem?
patrycja_o_firmie
W PZU dostawca/operator karty raczej może wstrzymać kolejne tankowania i zablokować limit, bo to jest nowy kredyt kupiecki/limit i przy zaległościach zwykle mają do tego podstawę w umowie, a samo postępowanie nie zmusza ich do dalszego finansowania zakupów. Masz już doręczone obwieszczenie o ustaleniu dnia układowego (i od kiedy), czy to jeszcze etap przed obwieszczeniem?