Restrukturyzacja gospodarstwa rolnego
Leasing ciągnika a postępowanie o zatwierdzenie układu – czy leasingodawca może wypowiedzieć umowę i odebrać sprzęt?
Autor: patrycja_wspolniczka
Prowadzę gospodarstwo mleczne jako osoba fizyczna (około 70 ha) i jestem w trakcie postępowania o zatwierdzenie układu – obwieszczenie w KRZ było w marcu 2026 r. Mam leasing operacyjny na ciągnik z 2023 r., rata to ok. 4 200 zł miesięcznie, a przez słabszy sezon mam zaległość za trzy raty (ok. 12 600 zł). Leasingodawca przysłał pismo z wezwaniem do zapłaty i informacją, że rozważa wypowiedzenie umowy oraz odbiór przedmiotu leasingu. Ciągnik jest kluczowy do bieżących prac, a jednocześnie jestem w trakcie zbierania wierzytelności do spisu i przygotowania propozycji układowych z nadzorcą. Nie wiem, czy w czasie trwania ochrony wynikającej z PZU leasingodawca może skutecznie wypowiedzieć umowę i żądać wydania sprzętu, czy takie działania są wstrzymane. Zastanawiam się też, czy ewentualne zaległe raty leasingowe traktuje się jak zwykłą wierzytelność do układu, czy to działa inaczej przy leasingu. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak to wygląda w praktyce przy PZU w gospodarstwie rolnym?
Głosy w dyskusji (9)