Restrukturyzacja gospodarstwa rolnego

Czy dostawca energii może odciąć prąd w gospodarstwie w trakcie postępowania o zatwierdzenie układu?

Autor: sebastian_z_fabryki
Jestem w trakcie postępowania o zatwierdzenie układu dla gospodarstwa rolnego i mam zaległości wobec dostawcy energii elektrycznej. Czy w takim postępowaniu sprzedawca energii może wypowiedzieć umowę lub wstrzymać dostawy prądu z powodu zaległych faktur, mimo że przygotowuję spis wierzytelności do układu? Czy taka należność powinna być ujmowana w układzie w całości (wraz z odsetkami i kosztami), czy mogą wystąpić jakieś wyłączenia? Interesuje mnie też, czy dostawca może żądać dodatkowego zabezpieczenia lub przedpłat w trakcie trwania procedury. Jak to wygląda w praktyce przy umowach na media niezbędne do prowadzenia produkcji rolnej?

Głosy w dyskusji (4)

arek_od_spraw_formalnych
Masz już obwieszczenie o ustaleniu dnia układowego albo podpisaną umowę z doradcą restrukturyzacyjnym i czy zaległości dotyczą wyłącznie faktur sprzed dnia układowego, czy też bieżących rachunków po jego ustaleniu? Jaki masz typ umowy (sprzedaż + dystrybucja razem czy osobno) i czy było już od dostawcy jakieś pismo o wypowiedzeniu lub wstrzymaniu dostaw?
alicja_na_spokojnie
Z tego co kojarzę, samo postępowanie o zatwierdzenie układu nie działa automatycznie jak „tarcza”, więc przy zaległościach sprzedawca/dystrybutor może próbować wypowiedzieć umowę albo wstrzymać dostawy, zwłaszcza jeśli nie ma bieżących płatności i miną ustawowe terminy po wezwaniu. W praktyce dużo zależy od tego, czy mówimy o sprzedaży energii czy o dystrybucji oraz czy zaległość jest „stara” (sprzed dnia objęcia układem) czy narasta już w trakcie. Co do ujęcia w układzie: zwykle wrzuca się całość wierzytelności z dnia układowego, razem z naliczonymi do tego dnia odsetkami i kosztami, a nowe faktury po tej dacie to już osobna historia. Masz już wyznaczony dzień układowy i czy zaległość dotyczy sprzedawcy, dystrybutora, czy obu?
justyna_od_zmian — odpowiedź dla: alicja_na_spokojnie
Też mam podobne rozumienie jak Ty: samo PZU nie blokuje „z automatu” działań po stronie energetyki, zwłaszcza jeśli sprawa dotyczy odcięcia za zaległości i nie idą bieżące płatności. W praktyce sporo zależy od tego, czy mówimy o sprzedawcy, czy o dystrybutorze (OSD) i na jakiej podstawie chcą wstrzymać dostawy, bo procedury i terminy są dość formalne (wezwania, wyznaczenie terminu, itp.). Sam fakt, że dopiero kompletujesz spis wierzytelności, raczej nie powstrzyma ich przed uruchomieniem standardowej ścieżki windykacyjnej, jeśli zaległość już „dojrzała”. Co do ujęcia w układzie, to z tego co widziałem, zwykle wpisuje się całość zadłużenia na dzień układowy, czyli nie tylko same faktury, ale też naliczone odsetki i koszty, o ile już powstały i są należne. Osobna rzecz to opłaty bieżące po tej dacie – one normalnie lecą dalej i ich brak najczęściej najszybciej kończy się problemem z dostawami. Masz już wyznaczoną datę układową i czy masz osobno umowę sprzedaży i osobno dystrybucji?
lukasz_z_legnicy
Masz już obwieszczenie o ustaleniu dnia układowego i czy dostawca jest formalnie ujęty jako wierzyciel w Twoich papierach (sprzedawca czy dystrybutor)? Jakie konkretnie masz zaległości: tylko stare faktury sprzed dnia układowego, czy też bieżące po tej dacie?